Η Νάρκη του Δημογραφικού.

Όσοι έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία στο όπλο του Μηχανικού, γνωρίζουν καλά τι είναι μια νάρκη. Είναι ένα εξαιρετικά ύπουλο όπλο, κρυμμένο επιμελώς μέσα στη γη, που μπορεί να σε τινάξει στον αέρα, ενώ περπατάς αμέριμνος πάνω του.

Πόσοι πολιτικοί και πολίτες συνειδητοποιούν το απέραντο ναρκοπέδιο που ακούει στο όνομα δημογραφικό πρόβλημα; Για να μη καταντήσουμε πολύ σύντομα κοινωνία γερόντων, για να σταματήσει η φυσική γήρανση του πληθυσμού, πρέπει κατά μέσο όρο κάθε γυναίκα να γεννά 2,1 παιδιά. Πόσα παιδιά γεννά κατά μέσο όρο η γυναίκα στην Ελλάδα; Μόλις 1,3, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 1,8 στη Σουηδία και 1,9 στη Γαλλία.

Τι συμβαίνει και η Ελληνική οικογένεια δεν αποκτά περισσότερα από 1 ή 2 παιδιά; Φοβάται το μέλλον, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες ανατροφής ενός παιδιού ή τα πολλά παιδιά δεν είναι πλέον της μόδας;

Εκτιμώ ότι στην υπογεννητικότητα της Ελληνικής οικογένειας κρίσιμη είναι η επιρροή αυτού που αποκαλείται lifestyle. Το πρότυπο της Ελληνίδας που αναδεικνύεται από τη χαμηλής ποιότητας ελληνική τηλεόραση είναι της καλλιπύγου, ωραιοπαθούς, πολυγαμικής ερωμένης και όχι της συντρόφου, της μάνας. Πώς να αντισταθεί η μέση Ελληνίδα στον ορυμαγδό του φτηνού lifestyle και να αποκτήσει πολλά παιδιά;

Η Γαλλία έχει από τους υψηλότερους δείκτες γεννητικότητας. Το πρότυπο της ευτυχισμένης Γαλλίδας που προέκυψε μετά από εκτεταμένη εκστρατεία πειθούς της κοινωνίας, είναι η γυναίκα-σύντροφος και μάνα και όχι η γυναίκα σεξουαλικό πρότυπο και αντικείμενο διαρκούς σεξιστικής εκμετάλλευσης.

Εκτός όμως από την αλλαγή στις κρατούσες πεποιθήσεις, η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει την κοινωνική υποδομή και θεσμική προστασία που είναι απαραίτητες για αντιμετώπιση του δημογραφικού. Κάθε γυναίκα θα πρέπει να αμείβεται με πλήρεις αποδοχές επί ένα τουλάχιστον χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού χωρίς να εργάζεται και να έχει εξασφαλισμένη κατά την επιστροφή της τη θέση που κατείχε πριν τον τοκετό (επί ποινή σοβαρών κυρώσεων στους παραβάτες εργοδότες).

Για κάθε νεογέννητο θα πρέπει η Πολιτεία να διασφαλίσει μια θέση σε παιδικό σταθμό δωρεάν. Και να διευκολύνονται πραγματικά οι γονείς κάθε φορά που το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα (όχι απαραίτητα υγείας). Η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία ασφαλέστερου εργασιακού περιβάλλοντος θα συμβάλλουν επίσης καταλυτικά στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμα του δημογραφικού. Αντίθετα εκτιμώ ότι δεν ευνοεί το δημογραφικό η πρόωρη συνταξιοδότηση της γυναίκας στην ηλικία των 50 ετών, συνήθως στην ηλικία αυτή η γυναίκα έχει μεγάλα παιδιά που δεν τη χρειάζονται σε ημερήσια βάση.

Το δημογραφικό απαιτεί ριζική αναθεώρηση των προτεραιοτήτων του κράτους και της κοινωνίας, από τον καταναλωτισμό, τον ευδαιμονισμό, το σήμερα στη δημιουργία, την προοπτική, το αύριο.

 

Λήψη άρθρου