Επικίνδυνοι Πειραματισμοί στην Ανώτατη Παιδεία.

Το κρισιμότερο στοιχείο που διαφοροποιεί την οργάνωση των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους, σε σύγκριση με πιο προηγμένα κράτη όπως η Γαλλία ή η Γερμανία, είναι ο ερασιτεχνισμός, η αντιμετώπιση δηλαδή των περισσότερων προβλημάτων χωρίς σχέδιο, με προχειρότητα και συχνά με επιπολαιότητα. Θαυμάζουμε τον επαγγελματισμό άλλων χωρών, όπου επαγγελματίες με υψηλή κατάρτιση και σχέδιο δεν περιμένουν από κανέναν υπουργό ή βουλευτή υποδείξεις για το πού πρέπει να κατευθυνθούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Υπάρχουν τομείς, όπως π.χ. η παιδεία ή η απασχόληση, όπου ο ερασιτεχνισμός δεν είναι άμεσα αντιληπτός και χρειάζονται χρόνια για να φανούν οι συνέπειές του. Στο θέμα όμως των πυρκαγιών ο ερασιτεχνισμός είναι καταφανής και οι ευθύνες είναι πρωτίστως πολιτικές.

Αποστολή των πολιτικών είναι να ιεραρχούν σωστά τις προτεραιότητες και να παρέχουν τα μέσα στις κρατικές υπηρεσίες, ώστε με οργάνωση και επαγγελματισμό να προστατεύουν τόσο ατομικά αγαθά, όπως η περιουσία ή η ασφάλεια, όσο και συλλογικά, όπως το δάσος. Πώς μπορεί να χαρακτηρισθεί η ιεράρχηση προτεραιοτήτων μιας κυβέρνησης που κωφεύει στα αιτήματα για πυρόσβεση, αλλά ανταποκρίνεται προθύμως στην ταχύτατη επαναλειτουργία της αγροφυλακής;

Υποστηρίζεται ότι συνειδητά οι πολιτικοί ενθαρρύνουν τον ερασιτεχνισμό στο ελληνικό κράτος, για να μπορούν έτσι να παρεμβαίνουν σε καθημερινό επίπεδο και να διαιωνίζουν ως λόγο ύπαρξης το ρουσφέτι, τη διαμεσολάβηση, την εύνοια. Σ’ ένα σωστά οργανωμένο, και με επαγγελματισμό, πυροσβεστικό σώμα, ποιός θα έδινε σημασία σε συστατικές επιστολές της λαλίστατης βουλευτού της Ν.Δ στη Β’ Αθηνών;

Όταν το 2004 η Ν.Δ. υποσχόταν επανίδρυση του κράτους, οι περισσότεροι καταλάβαιναν ό,τι τους βόλευε. Πυλώνας όμως για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, θεωρώ τον όρο επανίδρυση άστοχο, είναι να αντικατασταθεί ο ερασιτεχνισμός με επαγγελματισμό και οργάνωση.

Το κόστος όμως του ερασιτεχνισμού είναι βαρύτατο και το πληρώνουν οι πολίτες. Αν είχαν δοθεί στην πυροσβεστική οι απαραίτητοι πόροι, αεροσκάφη, οχήματα και προσωπικό, το κόστος θα ήταν το 1/10 του κόστους που θα απαιτηθεί για την αναδάσωση των καμμένων εκτάσεων μόνο για φέτος.

Έστω και τώρα όμως μπορούν να ληφθούν κάποια ελάχιστα μέτρα. Σε μια πυρκαγιά κρίσιμα είναι τα πρώτα λεπτά. Γι’ αυτό πρέπει να επιβληθεί σε κάθε δήμο και νομαρχία να έχει μέσα πυρόσβεσης για άμεση επέμβαση. Να εγκατασταθούν συστήματα παρακολούθησης επίδοξων εμπρηστών, για τους οποίους να αυστηροποιηθούν οι ποινές. Με χρήση δορυφορικών συστημάτων να εντοπίζεται και κατεδαφίζεται πάραυτα κάθε αυθαίρετο κτίσμα μέσα σε δασική έκατση. «Ου μετανοείν αλλά προνοείν χρη τον άνδρα τον σοφόν» έλεγε ο αρχαίος φιλόσοφος. Ο συνετός διαχειριστής της εξουσίας δεν πρέπει να ζητά συγγνώμη, αλλά να προνοεί.

Λήψη άρθρου